Hit enter to search or ESC to close
застраховка за пътуване

Застраховка при пътуване в чужбина – какво покрива и какво не?

maryval

Застраховката за пътуване в чужбина е най-разумното нещо, което можете да направите веднага щом резервирате почивката или екскурзията си. Туристическата застраховка е изключително полезна. Тя покрива възникнали медицински разходи от злополука или остро заболяване, а в някои случаи и загуба на багаж, кражба на документи, закъснение на полети и други непредвидени обстоятелства, които може да ви сполетят по време на пътуване. Тези покрития, обаче, си имат и своите изключения. Така че винаги преди да сключите медицинска застраховка за чужбина, прочетете нейните общи условия и се уверете, че не изключва някой от рисковете, които са важни за вас. В тази статия ще ви разкажем повече за най-честите изключения от покритието на застраховка Травълър.

Имайте предвид, че условията на всяка застрахователна компания са различни. Напълно възможно е някои от изброените рискове да се покриват от полицата на една компания, но пък да са изключения при друга и обратното.

Териториални ограничения

В общия случай това е медицинска застраховка за чужбина, която важи единствено на територията на страни, различни от България. Ако възникне проблем в рамките на срока на застраховката, но докато сте в България, той вероятно няма да бъде покрит от застраховката (напр. пътувате следобед и застраховката ви е сключена от същата дата, но се разболявате или претърпявате злополука сутринта, преди да заминете).

Времеви ограничения

Много от застрахованите не знаят за това ограничение, но то е едно от най-важните. Застраховка за пътуване в чужбина може да бъде сключена обичайно за срок от 1 ден до 1 година, но при някои компании има изискване за срок от поне 3 дни. Проучете, ако смятате да си правите застраховка за малък период. Друга, много важна подробност, се отнася до сключването на застраховка, когато вече се намирате в чужбина. Ако сте пропуснали да се застраховате предварително и се сетите за това на втория ден, вероятно няма да можете да го направите. Политиката на повечето компании е, че ако застрахованият вече се намира в чужбина, той може да сключи застраховка Травълър, но тя ще влезе в сила след 15 дни. Така че не разчитайте, че ще отпътувате и ще сключите медицинска застраховка за чужбина, едва ако ви се случи нещо и ви се наложи помощ.

Изключение: Ако имате сключена медицинска застраховка за чужбина, например за 5 дни, но решите да удължите престоя си за още 5, можете да удължите застраховката, докато се намирате извън България. Условието е удължаването на застраховката да стане преди изтичането на срока на първата полица.

Лимити и подлимити на отговорност

В общите условия на застраховките обикновено те са ясно обяснени. Застрахователната сума, за която сключвате полицата, е максимална и важи само при определени събития. В повечето случаи всеки от рисковете, които са покрити, е свързан с подлимит на отговорност, по-малък от общата застрахователна сума. Най-масови са ограниченията за изплащане на обезщетение при стоматологична помощ. Дори да имате застраховка за 50 000 евро, ограничението за услуга при зъболекар може да е 200 евро. Така че е добре да се уверите, че нямате неотложен проблем със зъбите, ако се готвите за пътуване.

Изключени рискове

Основното предназначение на застраховка Травълър е да покрива неотложни медицински разходи по време на пътуването. Те могат да са причинени от злополука или остро заболяване. Но има редица случаи, в които застрахователите изрично заявяват, че не покриват разходи. Някои от основните са:

 •  Предшестващо състояние. Ако заболяването ви е започнало още преди пътуването и се налага продължаване на лечението, това няма да бъде покрито. Същото важи и за назначени регулярни процедури и контролни прегледи при наличие на съществуващи заболявания, както и при вродени заболявания и техните усложнения.
 •  лечение и услуги в заведения за дългосрочна терапия като минерални бани, хидроклиники, санаториуми и др.;
 •  лечение чрез манипулации на заболявания на гръбначния стълб и ставите (хиропраксис)
 •  лечение на маникюр, педикюр, мазоли, проблеми с ходилата като дюстабан, слаби сводове и др.
 •  психиатрични тестове и лечения
 •  Бременност. Ако сте бременна и планирате пътуване, четете внимателно общите условия. В повечето случаи не се покриват периодичните изследвания и контрол при бременността. Все пак, застраховките обикновено покриват неочаквани усложнения на бременността, както и традиционните злополуки и акутни заболявания, които могат да споделят и небременни.
 •  СПИН и полово предавани болести.
 •  проблеми след употреба на алкохол и наркотици.
 •  трансплантация на органи и тъкани. Подобни казуси са в обсега на застраховка Критични болести.
 •  изгаряния, причинени от кварцови лампи и солариуми
 •  ингвинални и дискови хернии, радикулити и други такива, при които причина могат да бъдат и други фактори освен злополука;
 •  рехабилитация, възстановителна или образователна терапия, физиотерапия или други форми на следболнично лечение;
 •  изследвания на зрение, слух, очни рефракции, разходи за стъкла на очила, и слухови апарати, изработка на протези, употребата на коректиращи устройства или медицински уреди, които не са необходими по лекарско предписание;
 •  медицинско наблюдение или изследване или диагностични изследвания, които са част от рутинно физическо изследване или проверка на здравето, включително ваксинации.
 •  ефективна или козметична хирургия, която е предназначена за корекция на външния вид;
 •  всякакви услуги, които не са оказани в медицинско заведение или от лицензиран лекар или медицинска сестра, или които не са необходими от медицинска гледна точка за диагностицирането и лечението на дадено заболяване;
 •  лечение в резултат на излагане/облъчване на атомна радиация или радиационни материали;
 •  лечение, осъществявано от член на семейството или от роднина на застрахования;
 •  лечение, което не е утвърдено от гледна точка на медицината и фармацевтиката;
 • личен комфорт като телевизор, радио, фризьорски или бръснарски услуги и други подобни;
 •  лечение на наранявания вследствие на практикуване на екстремни спортове. Ако ваканцията ви е с цел любителско или професионално каране на ски, парапланеризъм, планинарство на височина над 4000 метра и др., попитайте предварително застрахователния си брокер за подходяща за вас застраховка.
 •  лечение на телесни увреждания, понесени при сбиване, освен ако застрахованият не е станал жертва на престъпление
 •  лечение, наложено от умишлено незаконосъобразно действие на застрахования;
 • лечение, наложено от злополука вследствие на терористичен акт, война, стачка или граждански вълнения;
 •  болнично лечение, лекарства или друго медицинско обслужване след тридесетият ден;

Най-важното за застраховка при пътуване

Най-важното, което трябва да знаете за Застраховка Травълър, е че тя покрива разходи за неотложна помощ, възникнали вследствие на злополука или акутно заболяване в чужбина. Не можете да разчитате на застраховката, ако искате да си направите планова операция или естетична корекция в друга държава. Или пък да си направите редовната годишна профилактика другаде. Това е рискова застраховка и условията ѝ изключват покритие на всички дейности, които се на възникнали в резултат на някой от покритите рискове. Ако пред вас стои някакъв казус, примерно свързан със старо, но излекувано заболяване, най-добре е да споделите със застрахователния брокер и да се консултирате как точно би реагирал застрахователят при такъв казус. Ако се съмнявате в някое от покрития, винаги се консултирайте със специалист, за да не се окажете неприятно изненадани.