Hit enter to search or ESC to close
Пътуване в пандемия застраховки

Пътуване в пандемия – какви застраховки са ни нужни?

maryval

Пътуване в чужбина по време на пандемия? Да, възможно е! Дали ще пътувате, защото се налага, или сте открили рядка възможност за приятна ваканция в чужбина въпреки всички ограничителни мерки, пътуването не е тема табу.

Разбира се, пътуването в пандемия е свързано с поредица от рискове, които допреди година бяха почти пренебрежими, но днес са нараснали значително. Като рискът от разболяване по време на пътуването и риска от отмяна на пътуване. Рискът от отмяна или удължаване на престоя поради наложена карантина също по-рано се смяташе за пренебрежим, а в момента подобни събития са ежедневие. За щастие, можем да си осигурим защита срещу финансови загуби, свързани с тези рискове, с помощта на съответната застраховка за пътуване в чужбина.

Застраховка Помощ при пътуване / Медицински разходи

В началото на пандемията рискът от разболяване от Covid-19 по време на пътуване често се изключваше от покритията, но в момента се покрива от почти всички стандартни медицински застраховки. Така че можете да пътувате спокойни, че ако се разболеете в чужбина и имате нужда от лекарска помощ и лечение на място, застраховката ще го покрие. Покритията срещу останалите рискове от акутно заболяване и злополука продължават да важат, съобразени със съществуващите стандартни изключения.

Все пак, имайте предвид, че някои застрахователни компании все още обработват полиците, свързани с Covid-19 по специален режим, като не осигуряват покритие в страни с висок риск от заразяване или пък осигуряват ограничено покритие. Затова е важно преди сключване на застраховката да се консултирате със застрахователен брокер, който да ви препоръча продукт, покриващ в максимална степен вашите нужди.

Застраховка Отмяна на пътуване

Застраховка Отмяна на пътуване е една от най-търсените застраховки през последната година, тъй като ситуацията с пътуванията е изключително динамична и несигурна. Важно е да уточним, че тя се прави при резервирането на пътуването или в определен срок преди началната му дата. Невъзможно е да си направите застраховка Отмяна на пътуване непосредствено преди тръгването, ако имате съмнения, че няма да можете да пътувате.

При сключена застраховка Отмяна на пътуване, можете да разчитате на възстановяване на разходи при следните случаи:

 • Внезапно заболяване, злополука или смърт на застрахованото лице;
 • Внезапно заболяване или злополука, налагащи стационарен или домашен режим на лечение, или смърт на близък роднина на застрахованото лице;
 • Провеждане на домашно лечение или хоспитализация на застрахованото лице или на негов близък, с когото са застраховани с един и същ застрахователен договор във връзка едно и също пътуване, вследствие на лабораторно потвърден случай на Ковид-19;
 • Смърт на близък на застрахованото лице вследствие на потвърден случай на Ковид-19, настъпила не повече от 90 дни преди началната дата на пътуването
 • Поставяне под карантина от здравните власти на застрахованото лице или на негов близък, с когото застрахованото лице живее заедно; 
 • Увреждане на жилището на застрахованото лице в резултат на пожар, кражба чрез взлом или стихийни бедствия, чиято сериозност налага присъствието на застрахования;
 • Стачка в транспорта, която не е била очаквана при сключването на застраховката.

Какви разходи се възстановяват?

Това може да варира според конкретните условия в застрахователната ви полица, но основните категории разходи, които се възстановяват, са:

 • Разходи при анулиране на резервирано пътуване ;
 • Възстановяване на разходите за заплатени, но неконсумирани услуги по времена пътуването ;
 • Възстановяване на разходи при изпуснат заминаващ от родината полет , поради закъснение на превозно средство;
 • Възстановяване на допълнителни разходи във връзка със закъсняло пристигане на родното летище;
 • Разходи за съкращаване или прекъсване на пътуването;
 • Разходи за удължаване на пътуването;

Карантина

Рискът от поставяне под карантина по време на пътуването също би могъл да бъде застрахован, като при всяка застрахователна компания условията за това са различни. В някои застрахователни продукти той е включен с покритие до 1000 – 2000 евро. В други случаи застраховането му трябва да бъде одобрено предварително от компанията. Някои компании изобщо не го предлагат.

Покритието за карантина е особено полезно, ако планирате пътуване, в което ще се налага да си правите PCR тестове в чужбина (напр. пътуване през държави, изискващи тест за влизане или излизане, пътуване с авиокомпания, която изисква тестове преди качване на борда и др.). Дори да сте уверени, че сте здрави, вероятността да сте безсимптомен носител не е малка и съществува дори да имате ваксина или антитела след прекарана инфекция. А в повечето държави наличието на един положителен тест означава автоматично поставяне под карантина за определен срок, която не може да бъде отменена преди изтичане на срока, независимо колко отрицателни теста дадете в следващите дни.

Заради множеството особености и условия при застраховките за пътуване по време на пандемия, е желателно да се консултирате със застрахователен брокер, който да ви предложи най-подходящите за вашето пътуване продукти. При възможност, изберете продукт с възможно най-голям спектър от покрития и обърнете специално внимание за покритието срещу карантина.

Още новини за застраховки пътуване в чужбина открийте в секцията ни Туристически застраховки.

При възникнали въпроси, не се колебайте да ги зададете към нас.