Hit enter to search or ESC to close
Автомобилни застраховки

Застраховка Каско – какво трябва да знаем и за какво да внимаваме?

maryval

Чували ли сте оплаквания от приятели и познати, че от застраховките няма никакъв смисъл, защото когато имаш нужда, те все нещо не покриват? Истината е, че застраховките са сложни продукти, с много особености. Затова и потребителите невинаги успяват да изберат правилния продукт с всички желани от тях покрития. Днес ще ви разкажем за някои от особеностите на застраховки Каско на автомобила и най-вече за какво трябва да внимавате, когато избирате застраховка автокаско.

Щети по гуми

Това е една от клаузите, която най-често предизвиква недоволството на клиентите. Много застраховки Каско не включват щети върху автомобилни гуми. Някои включват щети по гуми само при определение условия – напр. ПТП. Като за признаването на щетата се изисква протокол или бележка от полицията. Нарязването и умишленото увреждане на гуми като цяло рядко се покриват.

Друга особеност на покритието за гуми е, че обезщетенията зависят от възрастта на гумите и амортизацията. При някои застрахователни компании покритията са само за гуми на възраст до 6 месеца, при други до 24 м. Според възрастта на гумите се изчислява и амортизацията. Това означава, че дори застраховката ви да има покритие за щети по гумите, то обезщетението най-често няма да е равно на цената на нови гуми.

Ако покритието за гуми е важно за вас, то най-добре се консултирайте се със застрахователен брокер за избор на подходяща застраховка Каско.

Покритие за стъкла

Стъклата на автомобила са сред най-уязвимите детайли, но също се покриват при определени условия.

Ако стъклата са счупени при опит за кражба или друго злоумишлено действие, трябва да имате застраховка Каско на МПС с покрит риск Вандализъм. В повечето случаи този риск е включен в разширените варианти като Пълно Каско. Предлаганите застраховки Частично Каско обикновено ограничават покритието до Природни бедствия и ПТП.

Ако застраховката ви покрива този риск, имате право на обезщетение, но в определени случаи. Ако стъклото ви видимо е счупено, наранено или има следи от кражба и взлом, застраховката ще покрие щетите. Но ако стъклото е премахнато изцяло и няма следи от злоумишлени действия, може и да ви откажат обезщетение. Това е така, тъй като повечето застрахователи не покриват липсващи части от автомобил, ако няма следи от злоумишлено действие. Същата клауза се прилага и при катализаторите.

Причината за подобни клаузи в условията на застрахователите е избягване на злоупотреби от застраховани лица, тъй като не може да се докаже дали липсващият елемент е откраднат или свален от самия застрахован.

Щети без документ

За доказване на много от покритите рискове по застраховка Каско се изискват различни документи. Например може да ви изискат протокол или служебна бележка от полицията, констативни протоколи и др. Ако по някаква причина сте пропуснали да се сдобиете с документ или изваждането му ще отнеме прекалено много време и усилия, някои компании предлагат и възможността за завеждане и одобряване на щети без част от документите. В тези случаи се прилагат различни ограничения. Те могат да са върху размера на щетите или върху броя на подобни недоказани щети. Не е рядкост застрахователят да покрие само 10 или 20 % от щетата заради непредставени документи.

Базови и бюджетни пакетни застраховки Каско

Много застрахователни компании предлагат базови пакети за застраховка Каско на наистина примамлива цена, но и с ограничени покрития. С такъв пакет не очаквайте покрития за всички рискове, нито пък пълно възстановяване на щетите при по-тежки инциденти. В базовите пакети обичайно са включени рисковете Пожар и природни бедствия и ПТП, но може да няма покритие за кражба, грабеж, вандализъм, паркинг. Преценете добре на кои покрития държите, преди да се спрете на готов пакет с ниска цена. Ако бюджетът ви е наистина ограничен, но искате максимална защита на своя автомобил, консултацията със застрахователен брокер е особено важна. Брокерът познава в детайли офертите и практиките на повечето застрахователни компании и може да ви даде най-добър съвет и предложение коя застраховка Каско да изберете.

Каквато и застраховка Каско да изберете, уверете се, че сте добре запознати с нейните общи условия и покритите рискове. Опреснявайте периодично информацията си, включително при подновяване на полицата на следващата година, защото някои условия може да са се променили. Консултирайте се със застрахователен брокер за всеки въпрос при избора на застраховка. Съгласно българското законодателство, услугите на застрахователните брокери са напълно безплатни за крайните потребители.

При нужда от допълнителна информация, не се колебайте да ни пишете.