Hit enter to search or ESC to close
Истината и митовете за здравните застраховки

Истината и митовете за здравните застраховки

maryval

Чудили ли сте се поне веднъж дали да си направите здравна застраховка (известна още като доброволно здравно осигуряване) и къде е „уловката“ в тези така популярни продукти? Вероятно сте попадали и на противоречива информация за условията и ползите от здравната застраховка. В тази статия ще откриете няколко съществено важни факта за здравните застраховки, както и някои широко разпространени заблуди по темата.

Заблуда номер 1: Здравната застраховка е само за хора, работещи в големи компании

Истина: Вярно е, че преди няколко години, когато този пазар започна да се развива, само служителите на големи компании с много служители получаваха изгодни оферти за здравна застраховка. Но поради огромния интерес към тези продукти в последните години, в момента предлагането съвсем не изглежда така. Застрахователните компании вече предлагат изключително изгодни пакети и за компании с малко на брой служители – обикновено минимумът е 5 застраховани лица. Другият бонус е, че в повечето случаи към полицата могат да се застраховат и членове на семействата на служителите, чийто работодател не предлага възможността за застраховка. На практика, в момента почти всеки има възможност да се застрахова при много добри условия, без да работи в компания със стотици служители.

Заблуда номер 2: Здравната застраховка дублира услугите, които така или иначе ни се полагат по НЗОК

Истина: Здравната застраховка допълва осигуреното от държавата здравеопазване, като дава възможност за по-бързо организиране на прегледи при специалист при необходимост, спестява време и бюрокрация и покрива допълнителни услуги като избор на екип и някои консумативи при болничен престой. Истина е, че при реален проблем, можете да вземете направление от личния лекар и да посетите нужния специалист и без да имате застраховка или да плащате частен преглед. Разликата е, че със застраховка ще ви бъдат спестени стъпките по вземане на направление и вероятно прегледът ще се осъществи по-скоро, тъй като при най-търсените специалисти има някаква квота за преглеждане на пациенти с направления.

Заблуда номер 3: Здравната застраховка е необосновано скъпа

Цената на здравната застраховка може да варира между 20 и 60 лв, в зависимост от покритите услуги, избрания лимит на отговорност и условията, договорени със застрахователя за вашата компания.  Застраховката често покрива не само прегледи и изследвания, но и разходи за предписани лекарства. Замислете се каква сума харчите месечно за лекарства или имуностимуланти през есенно – зимния сезон и ще установите, че тя може да е по-голяма от цената на застраховката. А изгубеното време за посещения при личния лекар е съвсем друга тема.

Как да сключим здравна застраховка на изгодна цена?

Истина е, че компании с повече служители е възможно да получат по-изгодна групова оферта за здравна застраховка. Предпразничният сезон, обаче, е време на промоции и изгодни оферти и точно сега можете да откриете чудесни предложения и за малки компании. Като партньор на много застрахователни компании на българския пазар. За да получите пълна информация и оферта, свържете се с вашия застрахователен брокер.