Hit enter to search or ESC to close
кибер сигурност и кибер застраховки

Как пандемията застрашава кибер сигурността

maryval

Пандемията от COVID-19 създава масови тревоги, особено по отношение на пътуване, лични контакти, посещение на обществени места. Освен рисковете за личното и общественото здраве, има и други рискове, които са не по-малко сериозни, но остават в сянката на масовия информационен поток. Рисковете за кибер сигурността на световно ниво също растат, признават и застрахователни експерти по цял свят. Те са свързани до голяма степен с най-голямата мобилизация за работа от вкъщи в историята. Тази мярка за ограничаване на социалните контакти и рисковете от заразяване, обаче, рефлектира върху кибер сигурността на компаниите. В тази статия ще обобщим основните рискове и стъпките, които компаниите могат да предприемат, за да ги намалят.

Фишинг

Със сигурност мнозина злонамерени играчи ще се опитат да се възползват от паниката, която се създава около вируса. В пощите се разпространяват фишинг имейли, маскирани като предупреждения за вируса, сензационни новини или съвети как да се предпазим. Тези имейли обикновено съдържат прикачени файлове, за които се твърди, че съдържат полезна информация. В момент, в който страховете са обхванали мнозина, вероятността да отворят такъв файл, без да се замислят за последиците, е голяма.

Затова и компаниите трябва да напомнят на служителите си да бъдат бдителни по отношение на кибер рисковете и да избягват да отварят имейли и прикачени файлове от съмнителни изпращачи. Като превантивна мярка, компаниите могат да решат да организират сами подобни фишинг кампании, насочени към служителите им, за да проверят доколко са уязвими и да вземат необходимите мерки. На техническо ниво се препоръчва поддържане на последно поколение системи за мониторинг и защита от вируси, за да се намали ефективността на фишинг атаките.

Тестове за готовност на системите

При голям брой работещи от къщи, организациите могат да очакват голям външен трафик към собствените си мрежи. Компаниите, които така или иначе имат много работници от разстояние, до някаква степен са подготвени. Препоръката е да се увеличи мониторинга към работещите от разстояние, тъй като именно техните персонални компютри са най-уязвими към външни атаки. Компаниите, които не са свикнали на голям външен трафик, трябва редовно да обновяват и тестват VPN мрежите си, за да избегнат злонамерени практики.

Прекъсвания на бизнеса

При навлизане на злонамерен софтуер в някой от офисните компютри, IT специалистите са подготвени и бързо могат да го изолират. Но при служители, работещи от разстояние, това може да е далеч по-трудно. Експертите по сигурността трябва да са подготвени в максимална степен да локализират и изолират вредител, намиращ се на разстояние от корпоративните системи. Но дори при високи нива на готовност, трябва да се приеме и рискът от прекъсване на бизнеса заради подобни смущения, тъй като проблемът може да е извън границите на техническата експертиза.

В тази насока, могат да се провеждат тренинги за продължаване на производството при възникване на проблем в част от него, да се правят симулации на различни сценарии. Компаниите трябва да са и финансово подготвени за посрещането на извънредни разходи по сигурността, включително за наемането на външни специалисти за разследването и възстановяването от кибер атаки.

Как да се подготвим?

Извън осигуряването на техническа готовност за реакция при злонамерени кибер действия, осигуряването на допълнително финансиране за отговор на кризата е жизненоважно за преминаването на бизнеса през нея. Епидемията от COVID-19 е само една от заплахите пред електронната сигурност на бизнесите. Досегашните заплахи като организирани групи от хакери, източващи сметки и лични данни с цел откуп, не са престанали да съществуват.

Застраховка Кибер Сигурност / Кибер отговорност е едно от най-универсалните решения за осигуряване на финансовия елемент при подобни кризи. Тя покрива както щети по техническата инфраструктура, така и разходи за експерти, правни разноски и други действия, необходими за овладяването на кризата и възстановяването от последиците.

Ако бизнесът ви все още няма застраховка Кибер Сигурност, свържете се с нас за повече информация.