Hit enter to search or ESC to close
Какви са средните цени на застраховките? Колко струват застраховките

Какви са средните цени на застраховките?

maryval

Застраховките все още не са най-популярният продукт в България и много българи се застраховат само по принуда. Най-разпространена е задължителната Гражданска отговорност, а имотите се застраховат най-често при ипотека и изискване от трета страна. Здравните застраховки са удобство, от което се възползват предимно служителите на големите компании.

Една от най-масовите причини за отказ от застраховка е вярването, че хората имат много други ежедневни приоритетни разходи и застраховката не стои на дневен ред. В същото време, няма достатъчно адекватна информираност колко всъщност струват застраховките и дали разходът за тях би бил наистина голям. В тази статия ви представяме кратка справка за цените на най-популярните типове застраховки, а вие преценете дали цените са непосилно високи или това е някакъв мит.

Гражданска отговорност – 150-300 лв

Средната цена на задължителната застраховка Гражданска отговорност за личен лек автомобил е 150 – 300 лв на година. В повечето компании полицата може да бъде изплатена разсрочено. При управление на МПС без Гражданска отговорност, глобата за първо нарушение е 250 лв за собственика и 400 лв за водача. Също така, автомобилът подлежи на служебно спиране от движение.

Застраховка Каско

Застраховка Каско обикновено е по-скъпа от гражданската отговорност и е обвързана със стойността, на която се застрахова автомобилът. Цената ѝ може да достигне над 1000 лв, ако се отнася за нови и по-луксозни автомобили, които се застраховат на пълната си стойност. На пазара на застраховки Каско има разнообразни предложения за по-бюджетни застраховки с ограничени покрития. Такива са напр. частично каско, което покрива по-ограничен спектър от събития, или застраховане до лимит, по-малък от стойността на автомобила.

Повече за застраховка Каско можете да научите от тази статия.

Домашно имущество – от 40 лв на година

Застраховките Домашно имущество все още са сравнително непопулярни. Това е парадокс на фона на все по-честите бедствия заради климатичните промени и факта, че цените на тези застраховки са изключително достъпни.

Например, за имот в малък град или село, който струва 30 000 лв, застраховката за година ще струва 30-40 лв. В премията са включени базови покрития като пожар и природни бедствия, а в някои случаи и земетресение. Цените на застраховки Домашно имущество също зависят пряко от сумата, на която се застрахова имотът. Други фактори, определящи цената, са разположението на имота – в населено или извън населено място, дали е обитаем постоянно и др.

Към застраховки Домашно имущество могат да се добавят ред други допълнителни покрития като кражба, грабеж, токов удар и др. На пазара можете да намерите и готови предложения за пакетни застраховки с фиксирани суми. Ако нямате опит със сключването на застраховка Домашно имущество, прочетете повече по темата За какво да внимаваме, когато сключваме застраховка Домашно имущество и се консултирайте със застрахователен брокер за най-добрия вариант за вас.

Здравна застраховка (Доброволно здравно осигуряване) – 20 – 60 лв на месец

Здравните застраховки са един от най-харесваните застрахователни продукти през последните години, тъй като са алтернатива на някои от тромавите процедури в здравноосигурителната система. Най-изгодните оферти при тях са за групови корпоративни застраховки с голям брой застраховани лица. Като цяло, повечето здравни застраховки от типа доброволно здравно осигуряване се предлагат под формата на групови корпоративни застраховки, но има и възможност за индивидуално и семейно застраховане. Повече за здравните застраховки можете да научите на специализирания сайт ДЗО.com.

Застраховка Критични болести – от 50 лв на месец

Застраховка Критични болести е ориентирана към потребители, които искат да си гарантират финансова сигурност в случай на тежко разболяване. Застраховката е с лимит до 2 млн. лв и може да се използва за скъпоструващо лечение по цял свят, в случай на критично заболяване. Цената не е ниска – над 50 лв на човек на месец, но ако възникне застрахователно събитие, това е най-сигурният начин за бързо осигуряване на финансиране на лечението. А здравето и животът не са неща, които се измерват в числа. Повече за застраховка Критични болести можете да научите в тази статия.

Застраховка Помощ при пътуване – от 1 лв на  ден

Застраховка Помощ при пътуване е със символична цена, но голяма стойност. Тя осигурява покритие за възникнали неотложни медицински разходи по време на пътуване в чужбина – например при злополука или остро заболяване. Някои от застраховките Помощ при пътуване имат и допълнителни покрития като загуба на багаж, загуба на лични документи, забавен или отменен полет и др. Цената е около 1 – 1,50 лв на ден и зависи от дестинацията на пътуване, практикуването на спортни дейности и др. За често пътуващите се предлагат и застраховки Мултитрип с по-дълъг период на действие – например месечни или годишни.